22 Haziran 2011 Çarşamba

Kolostomi Torbası Seçimi Ve Anüs Kapalılığı

kolostomi torbası,kolostomi torbası çeşitleri,anüs kapalılığı,popo kapalılığı,makat kapalılığı
Anüs kapalılığı ile doğan bebeklerin bakımında en çok yaşanan sıkıntıların başlıcaları kolostomi yapılmışsa kolostomi torbası seçimi, kolostomi bakımı, kolostomi bölgesinde oluşan yaralar, anüs açıldıysa ve bebek kakasını anüsten yapmaya başladıysa oluşan pişik.

Bunlara zaman geldikçe vakit buldukça değineceğim. Bunları paylaşmadan önce yazdıklarım tamamiyle yaşayarak öğrendiklerimden yani tecrübelerimden çıkardıklarımdır. Hiç bir şekilde doktor tavsiyesi niteliği taşımaz.

Bizim en başta yaşadığımız sıkıntı kolostomi torbası seçimi oldu. Hastaneden çıkıncaya kadar promosyon amaçlı getirilen kolostomi torbalarından kullanıldı. Hastaneden çıktıktan sonra ise sigortanında karşıladığı bir kolostomi torbası kullanmaya başladık. Ama kullandığımız kolostomi

16 Haziran 2011 Perşembe

Anüs Kapalılığında Tecrübe Paylaşımı

anüs kapalılığı,fistül,arm,anal atrezi,makat kapalılığıAnüs kapalılığı ile ilgili sıkıntı çeken ailelerin en büyük sorunlarından birisi doktorlarının dışında tecrübelerinden faydalanacakları insanlara ulaşmada yaşadıkları zorluklardır. Bizde bu yollardan zamanında geçtik. Hala bazı şeylerin sıkıntısını çekiyoruz.Mesela Ankara' da yapılan  ARM Aile Bilgilendirme toplantısında o kadar aile ile konuşmamıza rağmen çocuğumun durumuna yakın bir tek aile bulamamamız. Bu problemin bir çok sınıfı olduğu gibi sınıflar içinde yaşanan sıkıntılarda farklı olabiliyor.


Mesela kalın barsak mesaneye çok yakın bir kısma fistül atmış olsun. Buna benzer bir çok aile bulabilirsiniz. Ama bu ailelerin çok farklı başka problemleri de olabilir. Böbrek yetmezliği, Kalp

15 Haziran 2011 Çarşamba

Stoma Nedir? Kolostomi ve İleostomi Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

STOMA NEDİR?

Stoma Yunanca’dan gelen bir kelime olup ‘açıklık’ veya ‘ağız’ anlamındadır. Barsak stoması, barsağın karın duvarına ağızlaştırıldığı yapay bir açıklıktır. Her yaş grubunda açılabilen stomalar, geçici veya kalıcı olabilir. Geçici stomalar adından da anlaşılacağı gibi stoma açılmasını gerektiren durum ortadan kalktıktan sonra kapatılır. Kalıcı stomalar ise yaşam boyu kalır. Normalde stoma, nemli, ağzımızın iç kısmı gibi kırmızıya yakın parlak pembe renkte olup, dışa doğru çıkıktır ve dokunulduğunda ağrı duyusu yoktur.

Barsak stomaları ikiye ayrılmaktadır:

1. Kolostomi
2. İleostomi

KOLOSTOMİ

Kolostomi,ameliyatla kolonun (kalın barsağın) karın duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomilerde stoma genellikle karnın sol alt tarafında açılır. Kolostominin başlıca fonksiyonu, barsak içeriğinin stoma aracılığı ile

Anal Atrezi nedir?

Tanım: Anorektal atrezi veya anus imperforatus olarakta isimlendirilebilen anal atrezi anustekki açıklığın olmamasıdır. Anüs açık olmadığı için fetus ve doğum sonrası yenidoğan dışkı yapamaz. Anal atrezi, atrezi seviyesinin levator bağının üstünde veya altında olmasına göre yüksek lezyonlu veya alçak lezyonlu olmak üzere iki şekilde görülebilir. Levatur bağının üstündek yüksek şekilli olan anal atreziye daha sık rastlanır. Anal atrezinin görülme sıklığı yaklaşık 1/2000 doğum olarak bildirilmiştir.

Tanı: Gebelikte anal atrezi tanısı nadiren konabilir. Ultrasonıografik olarak pelviste veya karnın alt tarafında genişlemiş kalınbarsak görülebilir. Tanı konan vakaların tamamına yakını üçüncü terimesterdeki gebelerdir. Daha önceki dönemde tanı konması yok denecek kadar azdır. Anorektal atrezide genişlemiş kalın barsak

ARM İstanbul Toplantı Çalışması

13 Haziran 2011 tarihinde Ankara'da Anorektal Malformasyon Derneği tarafından düzenlenen "BEŞİNCİ ARM (Anüs kapalılığı) AİLE TOPLANTISI ULUSLARARASI KATILIMLI" toplantıya katılıdım. Derneğe üye arkadaşlar ile tanışma ve onların tecrübelerinden, bilgi birikimlerinden faydalanma imkanı bulmamın yanında Anüs Kapalılığı konusunda 1982' de yeni bir yaklaşım sunan Prof. Dr. Alberto Pena, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Andrea Bischoff ve genetik doktoru Heiko Reutter' ı dinleme imkanı buldum.

Ayrıca ARM (anüs kapalılığı) konusunda Almanya, İtalya ve Hollanda' da kurulan dernek temsilcilerinin tecrübelerini ve faliyetlerini dinledim.

Gerçektende çok verimli geçtiğine inandığım bu toplantıya gitme imkanı bulamayan İstanbul ve çevresinde yaşayan aileler için İstanbul' da bir toplantı düzenlemek istiyoruz. Lakin bu toplantı için belli bir katılıma ihtiyaç duyulmakta. Bu katılımı sağlamak için etrafınızda anüs kapalılığı ile ilgili proplem çeken veya birebir bu proplemle uğraşan kişilerin armistanbul34@gmail.com adresine iletişim bilgilerinin göndermeleri gerekmektedir.

En kısa zamanda bu çalışmayı sonlandırmak umuduyla.