20 Eylül 2016 Salı

Mesane Darlığı ve İdrar Kaçırma

Anal atrezili doğan çocuklar sadece makat yokluğu ile doğabilirken maalesef bir çok sıkıntılar ile birlikte de doğabiliyorlar. Bunlardan bazıları kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, mesane darlığı, kambur, beyin hasarları vs. Kimse hemen endişelenmesin çünkü bu bulguların hepsi bir bünyede bulunacak diye bir şey yok. Kimisinde sadece makat yokluğu bulunurken kimisinde makat yokluğunun yanında böbrek yetmezliği, kimisinde ise bir kaçı bulunabiliyor. Bu bağlamda doğum sonrası çok iyi tetkik yaptırmak gerekiyor.

Maalesef bizde de Makat yokluğunun yanında mesane darlığı ve idrar kaçırma çıktı. İlk başlarda anlamadık. Gözlemlerimiz sonucunda çocuğun çişini yaparken damla damla yaptığını, tazyikli bir boşaltım yapmadığını ve çişini tutamadığını fark ettik. Doktorumuza durumu ilettik. Gerekli tetkikler neticesinde mesanenin dar olduğunu yani olması gerekenden çok daha küçük olduğunu gördük. Doktorumuz Üropan adlı bir şuruba başlattı. Günde iki defa veriyoruz. Yaklaşık 4 senedir aksatmadan kullanıyoruz. Zaman zaman tetkikler yaptırıyoruz. Şu anda tam olmasa da mesane büyümesi noktasında oldukça yol kat ettik.


 Ancak maalesef çişini tutma noktasında bir gelişme sağlayamadık. Peki insan çişini neden tutamaz.
Mesane, mesane boynu, dış büzük kas tabakaları ve bu kasları uyaran sinir sisteminin son derece uyumlu bir şekilde çalışması mesanenin idrarı depolamasında ve idrarı istenildiği zaman atmasında çok önemlidir. Mesane depolanırken, sinir lifleri gerekli mesajları mesaneden beyine ve sonrasında da beyinden gelen, mesanenin gevşemesi ve büzüklerin kasılması emirlerini, mesaneye iletir. İşeme sırasında ise yine bu sinir lifleri beyinden gelen, büzüğün gevşemesi ve uyumlu birşekilde mesane kasının kasılması için, emirleri mesaneye iletmektedir.-alıntı-
Bu noktada bunlardan birinde aksaklık yaşanması idrar tutamama yada istemsiz idrar hareketlerine sebep oluyor. Süreç takip halinde şimdilik mesane boyuna odaklanmış durumdayız ilerleyen dönemde diğer tetkikler yapılarak idrar tutamama sebebi ve çözümüne odaklanacağız.

 Diğer mevzu istemli idrar boşaltımını vücut tam anlamıyla yapamadığı için mesanede devamlı bir miktar idrar duruyor. Bu da zamanla idrar yolu enfeksiyonuna neden oluyor. Ayrıca böbreklere zarar verebiliyor. Bu durumu aşmak için Tak kullanmaya başladık. Tak mesanede bulunan idrarı dışarı atmaya yarayan bir nevi sonda. Yaşa ve ihtiyaca göre numaralı oluyor. Doktorun tavsiyesine göre günde 3 ile 6 arası tak yapabilirsiniz. Tak nasıl yapılır nelere dikkat etmek gerekir ayrıca yazacağım. Şimdilik konumuz mesane darlığı.

 Mesane darlığına ilaç tedavisi cevap vermiyorsa ameliyat olabilir çocuklar. Bu tür ameliyatlarda genelde (bize söylenen) bağırsaktan alınacak bir miktar parça ile mesaneye yama yapılıyor. Tercih edilmeyen bir durum. Son çare olarak düşünülüyor. Bu tür bir sıkıntınız varsa size tavsiyem ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmanız ve tak kullanmaya bir an önce başlamanız. Ayrıca son olarak eğer mesane darlığı ile ilgili bir şikayetiniz varsa mutlaka böbrekler ile ilgili tetkikleri yaptırmanız. Çünkü böbrekler zarar görmüşse bir an önce tedbirini almak gerekecek. 

0 yorum:

Yorum Gönder