25 Nisan 2012 Çarşamba

Anüsü Kapalı Bebeklerde Kabızlık ve İştahsızlık

Soru-Cevap;
Merhabalar..Benim yeğenimde anüsü kapalı doğdu ve şuanda kolostomi kullanıyoruz..9aylık oldu ve bu ay sürekli kabızlık problemi cekiyoruz, karnı şişiyor bişey yemiyor..ama doktorlar sadece bagırsak düzenleyici verdiler ve kilo kaybetmeye başladı..Bu hastalık hakkında ne nette nede başka yerde doğru dürüst bilgi zaten yok..Sadece burayı bulabildim böyle bir şey yaşayan varsa lütfen bana cevap yazsın..
Öncelikle şunu belirtmek isterim bu tür sorunların temelinde birden fazla neden yatabilir. İştahsızlık kabızlığa bağlı olarak ortaya çıkar. Midesi ve barsakları dolu olan bir bebek hatta yetişkin bir insan elbette yemek yemek istemez. Oldukça bilindik bir durum. Kabızlıgın temelinde yatan durum ise farklılık arzedebilir. Şimdi buna elimizden geldiğince ve tecrübelerimizden yola çıkarak değinmeye çalışalım.

Kabızlığa neden olan durumlardan birincisi besinlerden kaynaklı olabilir. Anüsü kapalı doğan bebeklerin besinlerine ayrı bir önem vermek gerekli. Öyle önünüze gelen her yiyeceği yediremezsiniz. Tamam sindirim sistemi dört dörtlük çalışıyor olabilir ama bu durumlar ender rastlanıyordur tahminimce. Bu tür bebeklerde kabızlık olmaması için öncelikli olarak sebze yemeklerine ve çorbalarına ağırlık verilmesi gerekli.Genel anlatımla posalı yiyeceklere önem verin. Bakliyat, Pırasa, bamya, mercimek, brokoli, ıspanak gibi kabızlığı önleyici yiyecekler tercih edilmeli. Erik, Kayısı marmelatı ve ya kuru kayısı tüketimi kabızlığa yardımcı olabilecek besinler
arasında. Bebeğiniz kuru kayısıyı tüketemiyorsa kayısı marmelatı yedirebilirsiniz. Bunun yanında su sindirim sistemini rahatlatır su tüketimine önem verin ılık su içirmeye çalışın. Makarna, pilav, patates, muz, havuç gibi gıdalardan bebeğinizi uzak tutun. Bunlar kabızlığa neden olabilir. Tabi vucudun bunlara da ihtiyacı var. Şahsen biz bu gıdaları dengelemeye çalışıyoruz. Duruma göre makarna da yiyor pilav da yiyor pırasa da yiyor. Dengelemek çok önemli çünkü tüm bu yiyeceklerin besin değeri farklı. Bebeğinizi gözlemleyin sıvı kaka yaptığı dönemlerde yani kabızlık yaşamadığı dönemlerde diğer yiyeceklerden de aşırıya kaçmayacak şekilde yedirebirlisiniz.

Diğer bir konu bebek süt tüketimini çok fazla yapıyorsa sebebi bu da olabilir. Süt besin olarak vucuttan ortalama altı saate(yanlış hatırlamıyorsam) kendini atıyor. Çok fazla süt tüketimi bebekte kabızlığa neden olabilir. Tabi bu durum bebekten bebeğe değişebilir. Bebek çok fazla süt tüketiyorsa sütü azaltabilir durumu gözlemleyerek süt tüketimine ayar çekebilirsiniz.

Kabızlığın bir diğer nedeni kolostominin randımanlı çalışmaması olabilir. Yani kolostomi istemsiz çalışabilir. Bu dönemsel bir durum mudur yoksa devamlı bir durum mudur o kadarını ne yazık ki bilmiyorum. Doktorunuzdan bu konu ile ilgili daha geniş bilgi alabilirsiniz.

 Elimden geldiğince tecrübelerime dayanarak sorunuza cevap vermeye çalıştım. Bunlar inşallah bu sıkıntıları çeken ailelere ışık tutar. Her zaman söylediğim gibi biz sadece tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Her bebek yapı itibariyle farklılık arzeder bunu göz önünde bulundurmak gerekli.

8 yorum:

mehmet halis dedi ki...

öncelikle yardımınız için teşekkürler..şuanda hastanede tedavi görüyoruz çünkü bagırsaklarında problem çıktı..aslında bu konudaki en büyük yakınma bilgisizlik..netde olsun,hastanelerde olsun bu hastalık hakkında bilgi verip yardımcı olacak insan pek çıkmaz karşımıza..koskaca şehirde sadece 1 doktor anladı bağırsaklarında problem olup kolostomi bölgesinin yanlış açıldığını..ve bize dediki kolostomili bebeklerde böyle kabızlık yaşanması mümkün değil..ama bunu anlayana kadar tabi yeğenim çok kilo kaybetti,yıprandı,hastalandı..bu tür ailelerin tek yapması gereken bu konuda bilgili ve tecrübeli doktorlar bulupki hiç kolay değil onun tedavisi altında bu dönemi atlatmak..yazı ve yardım için tekrar teşekkür ederim..

arm dedi ki...

Tekrar geçmiş olsun Mehmet bey. Allah' tan acil şifalar dilerim. Yaşadığınız sıkıntıları ve çözüm yollarını bizimle zaman zaman paylaşırsanız sizin gibi yardıma ihtiyaç duyanlara bir nebze olsun ışık tutmuş oluruz.

mehmet halis dedi ki...

Teşekkür ederim..İnşallah buralardayım sorunu ve sorusu olana her zaman yardımcı olmak isterim:)

screen dedi ki...

Merhabalar benimde şu anda 12 yaşinda bir oğlum var ayni sikintilar bizde yaşadik sormak istediğiniz sorular varsa trcrübeli bir anne olarak size anlatmak isterim....

Unknown dedi ki...

Benim yeğenim var 5 yaşında ve dışkı kaçırıyor kabızlıktan dolayı buna çözüm yolu nedir

Adsız dedi ki...

Mrb bizde arm ile 2mayista tanistik kizim dogdugunda makati kapali dediler neye ugradigimizi sasirdik ultrasonda hicbirsey gorunmuyordu cunku vajene bagli bir noktadan diskilama yapabiliyormus suan kolostomisi acik 24 temmuzda makati acilacak iste beni en cok korkutan kismi burasi nasil olacak cok agrili oldugunu soyleyenler var 3aylik bebek bu agrilara dayanabilecekmi vs vs bir suru yanit bekleyen sorular nettede yeterli bilgi yok. Screen sizinle gorusmek isterim .(facebook adresim ebru vatansever sen eklerseniz sevinirim) simdiden herkese tesekkurler.Allah tum cocuklara acil sifalar versin ins.

Unknown dedi ki...

merhaba..kolostomi yarasından kan gelirse evde neler yapılabilir?

nihan dedi ki...

Merhaba benim 3 günlük bebegim suan kuvezde yardımcı olursanız sevınırm bizi neler bekliyor kolostomi için neler yapabiliriz ve sonunda bu durum düzeliyormu lütfen yardımcı olun

Yorum Gönder