4 Temmuz 2011 Pazartesi

Anüs Kapalılığı ve Barsak Sarkması


Kolostomi bakımında yaşadığımız sıkıntıları yeri geldikçe sizlerle paylaşacağımı daha önceki yazılarımızda söylemiştik. Bu yazımızda yine yaşadığımız bir sıkıntıdan bahsedeceğiz.

Bebeğin kolostomi torbası sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü hiç alışık olmadığınız bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Biz bunlardan birini yaşadık. Allah' a Şükürler olsunki kolostomi dikişleri bize sıkıntı yaratmadı. Yani barsakın karın duvarına dikilen kısmında herhangi bir sorun yaşamadık. Bizim yaşadığımız sıkıntı kalın barsakın sarkması idi.

Kolostomi torbasında renk seçimi olarak koyu renkli olanı tercih etmiştik. Herhangi bir yerde açmamız gerektiğinde etraftakileri rahatsız etmiyordu. Rutin kontrollerden birini yaparken torbanın üzerinden barsakın sonlandığı kısımda belli belirsiz bir koyuluk gözüküyordu. Hiç alışık olmadığımız bu koyuluğu görünce torbayı açma ihtiyacı hissettik. Kolostomi torbasını açtığımız zaman barsaktan sarkan bir şeyin olduğunu gördük ve telaş içinde hastaneye koştuk. Hastanede telaşlanacak bir şeyin olmadığını, barsakın sarktığını ve böyle durumların olabileceğini söylediler. Ayrıca tekrarlayabileceğini de eklediler. Doktor ellerine eldiven
geçirdikten sonra parmak uclarını kremledi ve barsakın cıkan kısmını yumuşak hareketlerle geri iterek yerine geçirdi. Sorun bitmişti ve biz eve geri döndük. Yanlış hatırlamıyorsam o gece yada o günlerde bir kaç kez daha sarkma oldu. Moralimiz çok bozulmuştu. Hastane oldukça uzaktık ve taksiyle gidiyorduk. Bazen günde beş altı defa çıktığı oluyordu. Doktorumuza barsakı yerine yerleştirme işlemini yapabileceğimizi söyledik. Hanım nasıl yapılacağını öğrendi. O günden sonra ne zaman barsak sarksa hanım düzeltti.

Bu olaydan sonra yani barsak sarkmasından sonra şeffaf kolostomi torbası kullanmaya başladık. Böylece kolostomiyi, torbayı açmadan görebiliyorduk. Şeffaf kolostomi torbası görüntü açısından çirkin durabilir ama böyle durumlarda insan güzellik yada çirkinlik aramıyor. Bu bağlamda tavsiyem şeffaf torba kullanılması yönünde.

Anüs kapalılığı ile doğan bebeklerde yaşanabilecek sorunları ve bunların tedavi yollarını bu durumu yaşayan her ailenin bilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü nerede ve ne zaman neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Biz böyle bir durumla ilk karşılaştığımızda şok olmuştuk. Halbuki kolostomili bebeklerde her zaman karşılaşılabilecek bir durummuş. Bu durum bebeğin hareketliliğinden ya da zorlanmasındna kaynaklı olabilirmiş. Böyle bir durum her bebekte olmayabilir. Ama siz yine de bu duruma hazırlıklı olun.

Her yazımda tekrarlıyorum. Burda yazılanlar sadece yaşananlardır. Doktor tavsiye niteliği taşımaz. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman önce doktorunuz başvurun. Doktorunuz size en uygun olan yöntemi uygulayacaktır. Benim bu yaşadıklarımı paylaşma amacım karşılaşabileceklerinizi öğrenmeniz ve paniğe kapılmamanızdır.

0 yorum:

Yorum Gönder